Cifra Istálló és Kocsimúzeum – Parádfürdő

Az 1880-ban, Ybl Miklós tervei alapján épült eklektikus stílusú Cifra Istálló, ma a lovak mellett Kocsimúzeumnak ad helyet. A kiállítás, a kerék feltalálásától, a díszes főúri hintókig átfogó képet ad a kocsikészítés történetéről.
Károlyi György álma volt, hogy a fürdőtelepi kastélyhoz illeszkedő fényűző istállót építtessen. A fagerendás, vörös téglás, díszes külsejű, belül vörös márvány burkolatú épületre nem hiába aggatták rá a Cifra nevet. A kocsiszínben lévő, 1971-ben megnyílt kiállítás első részében a kerék feltalálásától a bognár, lakatos és kovács mesterségeken át betekintést nyerünk az egykoron világhírű magyar kocsikészítés történetébe. Az eredeti XIX.-XX.századi hintók, és kocsik mellett, hajtószánt, városi szánt, vadászkocsit, konflist és fiákert is megtekinthetünk. A kiállítás legszebb darabjai az országházi és esztergomi díszhintók. Az itt látható kocsik nagy része az 1800-as évek végén nagy szaktekintélyű Kölber testvérek műhelyében készültek.
A Cifra Istállóban megismerhetünk 9 magyar lófajtát, melyek méltó helyet kaptak a különleges márvány burkolatú istállóban.
Új szolgáltatás a lovaskocsikázás, mely saját tenyésztésű lipicai lovakkal történik festői környezetben.

Előre egyeztetés szükséges a 0630/182-65-05-ös telefonszámon.
Parád, Kossuth Lajos út 217, 3240
cifraistallo.kocsimuzeum@gmail.com

Forrás: https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/muzeumok-kiallitasok/kocsimuzeum-cifra-istallo-parad/